Web Analytics

Elektrische fietsen worden steeds populairder: 30% van de Nederlanders rijdt op een e-bike

Bijna 1 op de 3 Nederlandse fietsers boven de 12 jaar oud rijdt op een e-bike,  is gebleken uit onderzoek van het RIVM die kortgeleden een factsheet over elektrisch fietsen in Nederland publiceerde. Het RIVM deed onderzoek naar wie de gebruikers zijn van elektrische fietsen, voor welk doel en waarom. Aan het onderzoek deden 6901 personen mee.

Stijging van het aantal elektrische fiets gebruikers

Vanwege de snelle stijging van het gebruik van de e-bike heeft het RIVM samen met het CBS in 2021 een enquête gehouden onder 6901 fietsers. Ongeveer de helft van de 65-plussers die op een fiets rijdt doet dat op een elektrische fiets. Ook is de e-bike voornamelijk in trek bij vrouwen, mensen met een lichamelijke beperking of mensen met overgewicht. Het is niet de 1e keer dat het RIVM een onderzoek naar gebruikers van elektrische voertuigen. Vorig jaar werd er onderzoek gedaan naar de gebruikers van elektrische steps, elektrische skateboards en elektrische eenwielers.

Waarom de e-bike zo populair is?

Voor iedereen heeft het een andere reden waarom de elektrische fiets zo graag gebruikt wordt. Voor de meeste personen in het onderzoek is het omdat je met een e-bike makkelijker kan fietsen. Daarna is de hoofdreden om langere afstanden te fietsen. Op de derde plek wordt genoemd dat de personen dan vaker fietsen. Onder de jongeren kiest meer dan de helft de elektrische fiets omdat je er sneller mee kunt fietsen.

Elektrisch fietsen kan zowel positieve als negatieve effecten hebben

Volgens het RIVM kan het elektrisch fietsen zowel positieve als negatieve effecten hebben. Een positief effect kan zijn dat autoritten vaker vervangen worden door de elektrische fiets waardoor de persoon meer zal gaan bewegen. Dit zorgt voor een daling van de uitstootgassen. Ook kunnen ouderen door middel van de elektrische fiets langer mobiel blijven, wat mogelijk positief bijdraagt aan hun welzijn.

Een negatief effect zou kunnen zijn dat gezonde mensen minder activiteit krijgen door de hulp van de elektromotor. Verder zou er ook kans kunnen zijn op meer letsel door de hogere snelheden, maar dit is volgens het RIVM nog niet helemaal duidelijk. Studies hebben hiervoor nog geen bewijs gevonden.

Damian
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Iedereenelektrisch
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
Shopping cart