Web Analytics

Legaal de openbare weg op met Xiaomi step door modificatie

Met een standaard Xiaomi elektrische step mag je helaas niet de weg op. Hij valt dan buiten de 3 categorieën waar een e-step in kan zitten. Standaard heeft de step namelijk een gashendel en heeft afhankelijk van het model teveel vermogen. De step heeft geen goedkeuring als bijzondere bromfiets of een kenteken. Wil je meer weten over de regelgeving van elektrische steps? Bekijk dan onze pagina hierover.

Met een modificatie is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de e-step alleen ondersteuning biedt. Meer over de modificatie lees je hier. Dank aan Glenn voor het maken van deze mod! De slimme modificatie zorgt er namelijk voor dat de step onder de categorie e-step met ondersteuning valt. Met de modificatie voldoet de step aan de volgende eisen:

 • Geen gashendel
 • Biedt alleen ondersteuning
 • Maximale snelheid van 25 kilometer per uur.
 • 250 watt maximaal vermogen.

De modificatie is geschikt voor de volgende steps van Xiaomi: De Xiaomi Mi Scooter Essential, de Xiaomi Mi Scooter 1S, de Xiaomi Mi Scooter Pro 2.

Voor de Xiaomi Mi Scooter Pro 2 moeten er nog een aantal extra handelingen gedaan worden om deze ook legaal te maken. Het vermogen van de step is namelijk te hoog, maar met software is dit aan te passen naar het maximale vermogen van 250 watt.

Hoe de modificatie werkt om de Xiaomi step legaal te maken

Doormiddel van een Arduino Nano in combinatie met software, wordt de actuele snelheid van de Xiaomi step uitgelezen. Wanneer de snelheid verhoogd wordt door te steppen zal het signaal van de gashendel geopend worden voor 100% voor een maximum van 8 seconden. Na de 8 seconden wordt het signaal weer gesloten. Wanneer de rem wordt gebruikt tijdens het accelereren zal de gashendel gesloten worden. Om de step legaal te maken zal ook de gashendel verwijderd moeten worden.

Plug and play module

Momenteel is de maker van de modificatie bezig met een plug and play oplossing om de Xiaomi steps te legaliseren. Hierdoor is het niet nodig om te solderen en kan je deze eenvoudig met stekkers verbinden. Zodra we hier meer nieuws over hebben zal deze pagina aangepast worden.

Wat je nodig hebt om je Xiaomi step te modificeren

Voor het modificeren van de Xiaomi step heb je de volgende spullen nodig:

 • Een Arduino Nano
 • 1k weerstand
 • 0.47uf condensator
 • Kabels

Hieronder zie je het bedradingschema van de modificatie.

bedradingsschema modificatie om Xiaomi step legaal te maken

Xiaomi step legaal maken

Bezoek onze pagina voor de volledige handleiding om je Xiaomi step te modden.

De reactie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op de modificatie

Op 11 Mei 2021 heeft het Ministerie van infrastructuur en Waterstaat het volgende gereageerd op de modificatie van de Xiaomi step.

Hiermee reageer ik op uw vraag of u met een elektrisch ondersteunende step de weg op mag.
Ik waardeer het dat u zich goed wilt laten informeren over het al dan niet toegelaten zijn van uw step tot de openbare weg.
Op basis van Europese regelgeving (VERORDENING (EU) Nr. 168/2013 via https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R0168&from=SL) is geen toelating nodig als de door u bedoelde step voorzien is van trapondersteuning die wordt onderbroken als je stopt met steppen, een motorvermogen heeft van maximaal 250W en niet harder kan dan 25 km/u. Dat geldt op basis van de door u gestuurde informatie ook voor uw elektrische step. Door de aard van de ondersteuning valt deze step in de categorie ‘fiets met trapondersteuning’ en hoeft hij niet apart als bijzondere bromfiets te worden toegelaten. U mag hiermee tot maximaal 25 km/u op de openbare weg rijden.
Als aan één van deze voorwaarden niet zou worden voldaan, moet of een Europese typegoedkeuring worden aangevraagd, of bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een aanvraag ingediend worden voor een (nationale) aanwijzing als bijzondere bromfiets (zie hier). Zo’n aanvraag wordt normaliter door de fabrikant of importeur gedaan.
Heeft u naar aanleiding van dit antwoord nog vragen of opmerkingen dan kunt u deze mailen naar [email protected]. Wilt u dan bovenstaand kenmerk vermelden?
DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,
Namens deze,
Plv. Afdelingshoofd Verkeersveiligheid,

De Xiaomi e-step valt met de modificatie onder de categorie elektrische step met ondersteuning. Dit betekend het volgende:

 • Er is geen minimumleeftijd voor het rijden op deze e-step
 • Een WA-verzekering is niet verplicht
Elektrische step regels 1

Wel is het altijd aan te raden om een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering te nemen, mocht je betrokken raken bij een ongeval. De verzekeraar Promovendum heeft bevestigd dat er dekking is vanuit hun aansprakelijkheidsverzekering mocht je betrokken raken bij een ongeval met de elektrische step met deze modificatie. Ook raden wij het altijd aan om een helm te gebruiken, ook al is dit geen verplichting.

Damian
2 Opmerkingen
 1. “Zodra we hier meer nieuws over hebben zal deze pagina aangepast worden.”

  Anderhalf jaar verder nog geen update? Dan zal ie ook nooit komen..

  • Inmiddels worden kant en klare kitjes verkocht, deze kan je aanschaffen op het telegram kanaal van stepombouw.nl
   De installatie hiervan is redelijk eenvoudig. Je kan de mod verbinden met connectoren.

Laat een reactie achter

Iedereenelektrisch
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
Shopping cart