Web Analytics

Eigenaren kleine elektrische voertuigen demonstreren in Den Haag op 22 Augustus

Op 22 Augustus zullen eigenaren van elektrische voertuigen demonstreren in Den Haag, de demonstratie is een initiatief van legaalrijden.nl en fatdaddy.nl. De demonstratie op 22 Augustus zal de eerste demonstratie voor legalisatie van e-mobiliteit in Nederland worden. Legaalrijden.nl en de eigenaren van kleine elektrische vervoermiddelen zetten zich al een langere tijd in voor legalisatie van de voertuigen.

De burgemeester van Den Haag heeft de gebruikers van de kleine elektrische vervoermiddelen toestemming gegeven om te demonstreren op 22 Augustus.

Waar zal de demonstratie uit bestaan?

Om half 11 ’s ochtends zal er verzameld worden op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Dit is op loopafstand van Den Haag centraal. Om half 12 ’s ochtends zal de groepsrit starten richting het Buitenhof via Scheveningen. Tijdens de demonstratie zal er gereden worden op het fietspad. De route naar het Buitenhof is 11 kilometer lang en er zullen mensen zijn met hesjes zijn die voorop rijden om de snelheid en de route te bepalen in samenwerking met de Politie. Om ongeveer 10 over 12 ’s ochtends zal de groepsrit afgelopen zijn en zal de groep aankomen op het Buitenhof. Daar is dan ruimte voor mediamomenten en een groepsfoto op 1.5 meter.

Momenteel hebben al meer dan 500 personen zich aangemeld voor de groepsrit, heb je een elektrisch voertuig en wil je ook graag meerijden? Aanmelden kan via het Facebook evenement.

De regels van de demonstratie

 • Het gebruik van de elektrische vervoermiddelen is alleen toegestaan tijdens de demonstratie groepsrit.
 • Je moet een geldige WA-verzekering hebben voor een personenauto of een scooter om legaal mee te mogen rijden.
 • Er is een helmplicht voor alle demonstranten.
 • Ten alle tijden moet er 1.5 meter afstand gehouden worden, ook tijdens de groepsfoto.
 • Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en gevaarlijk rijgedrag wordt niet getolereerd.

Waarom legaliseren?

Elektrische voertuigen stoten geen uitlaatgassen uit, hebben een zeer laag energieverbruik en zijn toegankelijker dan andere voertuigen vanwege de lage aanschafkosten. Nog een groot voordeel van de lichte elektrische vervoermiddelen is dat ze zorgen voor snelle reistijden. Zo kan een elektrische step heel goed gebruikt worden met het openbaar vervoer. De laatste kilometers in de stad kunnen dan op de elektrische step worden afgelegd. Hiervoor heb je dus niet per se een auto nodig om op de plaats van bestemming aan te komen.

Nu riskeren veel gebruikers van de elektrische vervoermiddelen een boete en/of inbeslagname van hun voertuig. De boete bedraagt € 410 en ook is er een hele hoop onduidelijk rond alle elektrische voertuigen. Het is namelijk niet duidelijk welke voertuigen wel of niet toegestaan zijn aangezien dit nergens beschreven staat. Er is nu nog geen regelgeving rond de elektrische vervoermiddelen, dit is iets wat de demonstranten graag veranderd willen hebben. Nu is het ook niet mogelijk om je elektrische voertuig op een normale manier te verzekeren. Terwijl dit in andere landen allemaal wel beschreven staat.

demonstratie kleine elektrische voertuigen borden

Wat ze willen bereiken met de demonstratie

 • De mogelijkheid om de lichte elektrische vervoersmiddelen te verzekeren met een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering.
 • Dat de elektrische voertuigen toegestaan zijn op het fietspad met een maximum snelheid van 25 kilometer per uur. Net zoals de elektrische fiets.
 • Geen typegoedkeuring of kentekenplicht.
 • Een minimale leeftijd van 16 jaar voor het gebruik van de elektrische voertuigen.
 • Helmplicht voor alle gebruikers behalve de e-step.
 • Verplichting vanuit de winkels die de voertuigen verkopen om de koper goed te informeren.

Wat zijn kleine elektrische voertuigen?

Bij lichte elektrische voertuigen kun je denken aan elektrische steps, elektrische skateboards en elektrische eenwielers.

Meer dan 16.000 handtekeningen voor legalisatie kleine elektrische voertuigen

Vorig jaar is er een petitie gestart om de light electric verhicles te legaliseren, inmiddels zijn er al meer dan 16.000 handtekeningen verzameld. Heb je nog niet getekend voor de petitie en wil je dit graag doen? Dan kun je hier de petitie tekenen. Lees hier meer over de handtekeningenactie licht elektrische voertuigen.

Damian
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Iedereenelektrisch
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
Shopping cart